Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Katere bolezni otroci podedujejo od mam, katere pa od očetov

Dejstvo je, da veliko otroških bolezni nastane, kot posledica vedenjskih navad. Raziskava, ki so jo naredili pri Brightside.com razkriva podrobnosti, kako vedenje staršev vpliva na to. Nekateri izsledki so presenetljivi.

1. Zdravje zob

Za kvaliteto zob so najbolj odgovorni očetje. Če imajo otroci težave z gnilimi zobki, jih imajo v 85 odstotkih tudi očetje. To pomeni, če otroci vidijo, da očetje redno skrbijo za kvaliteto svojih zob, potem bodo to počeli tudi sami.

2. Inteligenca

Naj se sliši še tako neverjetno, vendar sinovi podedujejo inteligenco po svoji materi, pri hčerah pa j inteligenca razdeljena na pol. Zato pa imamo družbo, kjer so fantje pogosto ekstremno nadarjeni, pri punce pa vedno iščejo zlato sredino. Upoštevajte to pri vzgoji.

3. Težave s srcem in pritiskom

Tudi pri tem imajo največjo vlogo očetje. V 72 odstotkih se bolezni srca očetov prenašajo na sinove in to ne glede na starost. To isto velja tudi za težave s pritiskom, ki pa je pri mladih pogosto obrnjena. Torej, če ima oče težave z visokim pritiskom, lahko imajo sinovi težave z nizkim.

Prav zanimivo je, da se pri puncah te težave v otroštvu ne pojavljajo, oziroma so zelo redke.

4. Težave s kilogrami

Ali ste vedeli, da je samo 25 odstotkov otrok predebelih zaradi napačne prehrane (večinoma gre za problem neredne prehrane)? Ostalih 75 odstotkov "kilograme" podeduje po materah. Mnogi temu rečejo, da gre za podedovano debelost, kar pa ni čisto res. Mame so lahko bila v mladosti vitke, pa to ne pomeni, da bodo takšni tudi njeni otroci. Pomembni so kilogrami v času materinstva, odraščanja. Otroci namreč svoj ideal lepote razvijejo v prvih štirih letih odraščanja, zato je pomembno, da mamice ostanejo tudi po porodu vitke in fit.

5. Gripa in prehlad

Otroci staršev, ki ne skrbijo za čistočo, pogosteje zbolevajo za sezonskimi boleznimi, kot sta gripa in prehlad. Raziskave so pokazale, da se pojem čistoče najbolj odraža pri čistoči v kuhinji in za mizo, enak vpliv na zdravje otroka pa imata oba starša.

Otroci staršev, ki si operejo roke pred vsakim obrokom, zbolevajo 15 odstotkov manj.

Otroci staršev, ki pred užitjem operejo sadje in zelenjavo, zbolevajo 27 odstotkov manj.

Otroci staršev, ki redno uporabljajo jedilni pribor (otroci pogosto jedo z rokami, ker to počno njihovi starši), zbolevajo 34 odstotkov manj.

Najslabše pa jo odnesejo otroci, ki ne obedujejo za mizo (zato, ker starši med kosilom gledajo televizijo)- Še slabše pa gre otrokom staršev, ki med obroki uporabljajo telefon. Cela vrsta raziskav namreč potrjuje, da so mobilni telefoni večje leglo škodljivih bakterij, kot straniščne školjke. Prijeti telefon v roke in potem hrano, je isto, kot bi hrano postregli na stranišču.

Za prehranski red sta kriva oba starša.

Avtor: zvš


Facebook