Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Sedem nasvetov za učinkovitejše starševstvo

Vzgoja otrok naj bi bila ena težavnejših in hkrati bolj izpopolnjujočih vlog v življenju posameznika. Starševstvo je vloga, na katero se nikoli ne moreš dovolj dobro pripraviti in za katero velja le eno skupno pravilo – da pravil pravzaprav ni. So zgolj nasveti, ki pomagajo v določenih situacijah.

1. Gradite otrokovo samozavest

Otroci začnejo z gradnjo svoje osebnosti že kot majhni dojenčki. Spremljajo in sprejemajo vsak naš gib, besedo, glas in način, kako jih izgovarjamo. Kako se z otroci pogovarjamo in kako ravnamo z njimi in drug z drugim lahko bolj kot karkoli pomaga pri gradnji otrokove samozavesti.

Komplimenti in pohvale, čeprav majhne, ter možnost, da stvari naredijo samostojno, jim daje občutek, da so močni in sposobni. Prijazne in skrbno izbrane besede, ki jih motivirajo, naredijo veliko več, kot očitki in negativne opazke, s katerimi jih označujete. Dajte jim vedeti, da vsak stori napako. In da niso napačni otroci, ampak njihova dejanja, za katera imajo seveda moč, da jih spremenijo.

2. Opazite, ko otroci naredijo nekaj dobrega ali prav

Ali ste kdaj pomislili, kolikokrat dnevno se negativno odzivate na dejanja svojih otrok? Kritizirate pogosteje, kot dajate komplimente? Ali bi se vi v službi počutili dobro, če bi vaš šef ravnal enako? Učinkovitejše je, če otroke pohvalite, ko storijo nekaj dobro ali prav. Poskrbite, da boste vsak dan našli nekaj, za kar jih pohvalite. Nagradite jih z ljubeznijo, objemi, toplimi in spodbudnimi besedami. To bo na dolgi rok storilo več, kot vsakodnevne opazke.

3. Postavite meje in ravnajte skladno z njimi

Disciplina in ustanovitev hišnih pravil je nujno v vsakem gospodinjstvu. Cilj pravil je pomagati otrokom naučiti se sprejemljivega vedenje in samokontrole. Lahko preizkušajo prestopiti meje, ki jim jih postavite, vendar te meje potrebujejo, da se razvijejo v odgovorne odrasle osebe. Morda bo delovalo, če vzpostavite sistem: eno opozorilo, ki mu sledijo posledice, kot je "časovni izklop" ali izguba privilegijev. Pogosta napaka, ki jo naredijo starši je, da niso zmeraj striktni pri neupoštevanju pravil in njihovem kaznovanju. Potrebno je dosledno slediti zapovedim, saj lahko le tako otroci vedo, kaj pričakujete od njih, in se naučijo, kako se dogovorov držati.

4. Vzemite si čas za svoje otroke

Ob današnjem tempu je staršem in otrokom pogosto težko priti že do družinskega obroka, kaj šele, da bi skupaj kakovostno preživeli prosti čas. Vendar si oboji verjetno najbolj želijo prav tega. Vzemite si 10 minut zjutraj in pozajtrkujte z otrokom, ali pa zvečer namesto pomivanja posode po večerji odidite na skupni sprehod. Otroci, ki ne prejmejo pozornosti staršev, kot si je želijo, se pogosteje obnašajo problematično, saj želijo s tem pridobiti njihovo pozornost. Načrtujte čas s svojimi otroci, dovolite jim, da vam pomagajo pri odločitvah, kaj in kako boste počeli skupaj. Pri najstnikih je še posebej pomembno, da se starši prilagodijo in so na voljo takrat, ko jih otrok potrebuje in ima čas. In da prilagodijo skupni čas njegovim željam in potrebam. Obiski koncertov ali kina, skupne družabne igre in podobno omogoča, da vzpostavite komunikacijo z otrokom in ga spoznate. Ne imejte slabe vesti, če ste zaposleni. Veliko možnosti je, da skupaj z otroki preživite kvaliteten čas, četudi ga je malo. In otroci si ga bodo zagotovo zapomnili.

5. Bodite vzor

Otroci se veliko naučijo z opazovanjem svojih staršev. Mlajši kot so, več navad prevzamejo. Preden izgubite živce, ko vas nekaj razjezi, pomislite, kako bi želeli, da se vaši otroci odzovejo, ko so jezni? Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki se kot majhni obnašajo agresivno, takšen vzorec prevzet od doma. Otroci svoje starše nenehno spremljajo. Zato je pomembno, da lastnosti, kot so prijaznost, spoštovanje, poštenost, strpnost … in jih želimo videte pri svojih otrocih, izkazujemo tudi sami. Brez izjeme in do vseh. In predvsem se do svojih otrok obnašajte tako, kot bi si želeli, da se drugi obnašajo do vas.

6. Pokažite, da je vaša ljubezen brezpogojna

Kot starš ste odgovorni za usmerjanje in opozarjanje vaših otrok. In pomembno je, na kakšen način to počnete. Kakšne napotke dajate. In kako vaš otrok to sprejema. Ko se morate soočiti s svojim otrokom, se izogibajte temu, da bi mu dajali občutek krivde, da bi ga kritizarali ali odkrivali napake, kajti to zgolj oslabi otrokovo samozavest in povzroča zamere. Namesto tega si prizadevajte, da bi tudi pri dicipliniranju otrok uporabili spodbudne in prijazne besede, skozi katere bi se otrok naučil, kaj je storil narobe, ne da bi za to imel slab očutek o sebi. Zmeraj morajo vedeti, kaj od njih pričakujete, še bolj pomembno pa je, da jim daste vedeti, da jih imate radi, četudi so storili nekaj narobe. In da jim boste zmeraj stali ob strani.

7. Zavedajte se svojih potreb in omejitev

Sprijaznite se – niste popolni starš. Kot vodja družine imate tako prednosti kot slabosti. Spoznajte svoje sposobnosti in jih negujte. Zavežite se, da boste delali na svojih slabostih. Poskusite imeti realna pričakovanja zase, za svojega partnerja in otroke. Ni vam potrebno imeti vseh odgovorov; bodite popustljivejši do sebe. In predvsem, poskušajte partnerstvo sprememniti v sprejemljivo delovno mesto. Osredotočajte se na podorčja, ki potrebujejo največ vaše pozornosti in ne poskušajte reševati vsega naenkrat. Priznajte si, ko se počutite izgorele in si vzemite čas zase. Da naredite stvari, ki bodo v zadovoljstvo vam (ali vama s partnerjem). Če ste osredotočeni tudi na svoje potrebe, to nikakor ne pomeni, da ste sebični. Pomeni, da vas skrbi za vaše počutje in zdravje, in to je še ena pomembna vrednota, ki jo lahko predate svojim otrokom.

Avtor: mam


Facebook