Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Naučite otroke pomena dajanja

Kot starši si prizadevamo učiti otroke o pomenu dajanja. Ni pomembno, ali to počnemo iz verskih ali osebnih razlogov, ali zgolj za to, ker čutimo obvezo pomagati tistim, ki imajo manj kot mi. Ne glede na razloge, dajati tistim, ki imajo manj, je nauk, ki se ga morajo otroci naučiti zgodaj v življenju. In december je ravno pravšnji čas za to.

Dajanje denarja.

Če greste mimo brezdomca, mu podarite kakšen evro ali dva. V kolikor ne verjamete, da bo denar porabljen za prave namene, obstajajo organizacije, ki zakonito in sledljivo zbirajo denar za tiste, ki ga potrebujejo. Naj otroci to spremljajo ali morda celo prispevajo del svoje žepnine. Tako jih boste podučili z zgledom in jim pokazali, da ni treba dati veliko, ker če vsak pomaga že z nekaj malega, ljudem v stiski pomeni veliko.

Podarjanje dobrin in stvari.

Če ne želite ali ne zmorete dati denarja, lahko poklonite stvari. Veliko institucij, pa tudi šol in vrtcev ter navsezadnje trgovin v decembru nastavi škatle, kamor lahko odložite stvari, ki vam morda ne pridejo prav ali jih imate v presežku, nekomu bi pa s tem polepšali dan. Naj bo to hrana, higienske potrebščine, oblačila, igrače za otroke … Naj si otroci predstavljajo, kako bi bilo, če ne bi za božič dobili ničesar in jih prosite, naj izberejo nekaj, kar bi si v tistem trenutku zaželeli. In to potem odnesite na zbirno mesto. Na tak način se bodo lahko vključili, dobili občutek, kako je občutiti pomanjkanje in s tem, ko bodo dali naprej, dobili tudi občutek, da so za nekoga storili nekaj dobrega.

Podarite čas.

Z otroci se lahko prostovoljno zglasite v zavetišču za brezdomce ali na kateri od dobrodelnih organizacij, kjer potrebujejo pomoč pri organiziranju zbranih dobrin, pri razdajanju hrane ali drugih opravilih. Lahko se oglasite v domu za ostarele, kjer je vsak dan veliko osamljenih starejših, ki bi jim nekaj prijaznih besed ob kavici polepšalo ves mesec. Otroci bodo s tem ugotovili, kako pomembno je, ko jih nekdo potrebuje. Naučili jih boste, da so pomembni oni sami, njihov čas in njihove vrline, in ne zgolj njihov denar.

Naučite otroke dajanja. Podarjanje drugim je pomembno, še posebej, če pomagamo tistemu, ki je pomoči potreben. Izberite način, da bodo otroci videli dejanski vpliv dajanja. Da se bodo naučili, da je dajati pomembneje od prejemati. In da bodo lahko cenili to, kar imajo.

Avtor: SD


Facebook