Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Božične počitnice; čas za sprostitev in zabavo ali za domače naloge?

Prihaja čas božiča, in skupaj s prazniki tudi šolske počitnice. V naslednjih nekaj dneh, med nakupovanjem in ovijanjem daril, okraševanjem in pospravljanjem stanovanja, med načrtovanjem izletov in družinskih srečanj, se mnogim staršem poraja vprašanje; ali naj otroci svoj prosti čas med prazniki namenijo tudi šolskemu delu?

Naj vas trije P-ji – Počitek, Pregled obveznosti in Povezanost – vodijo v čudovite, čarobne in sproščene Praznične dni.

Čas za počitek, sprostitev in polnjenje baterij

Dolgemu in napornemu jesenskemu šolskemu obdobju mora slediti ustrezen čas za počitek. Prednovoletni praznični čas je sicer zelo mamljiv za pretiravanje z vsemi možnimi aktivnostmi, druženji s prijatelji in obiski oddaljenih družinskih članov, katerim med šolskim letom ne utegnemo nameniti dovolj pozornosti. Veliko spanja, dobra hrana in (ne preveč) zabave so sicer obvezni sestavni deli prazničnih dni. Poskrbeti pa morate, da vaš družinski urnik ne bo prenatrpan in bo v njem vseeno še dovolj prostora za okrevanje in polnjenje baterij ter za čas, ki ga lahko otrok preživi po svoje.

Pregled šolskih obveznosti skozi ritem in rutino

Kljub praznikom pa je vseeno pomembno, da ohranite ritem in rutino, sploh, če kmalu po koncu počitnic sledi obdobje ocenjevanja. V začetku počitnic se usedite skupaj z otrokom in preglejte, kaj vse bi moral postoriti, ter poskušajte slediti smernicam in nalogam, ki so jih določili učitelji. Res je, da so počitnice čas, ko je potrebno odmisliti skrbi, vendar se zna zgoditi, da zaradi obveznosti, ki sledijo počitnicam, biti otroci niti vi ne boste mogli biti povsem sproščeni. Poskušajte postaviti realen urnik, v katerem nekaj časa na začetku in nekaj časa proti koncu počitnic namenite delu za šolo. Tako bo tudi prehod med šolskimi obveznosti in prostim časom lažji. Dobro bi bilo tudi, da poskušate poiskati način, kako otroku pomagati pri izpolnjevanju obveznosti. Najpomembneje je, da se zastavljenega urnika držite in otroku omogočite, da izpolni obveznosti. Kljub skušnjavam po zabavi otroku s tem, ko mu dovolite, da prestavlja obveznoti, ne ponudite nič dobrega. Lahko se pa potrudite, da bo izpolnjevanje šolskih obveznosti bolj zabavno – morda pripravite kakšen božični kviz, povezan s šolsko snovnjo, ali poskušate na drug način šolsko snov predstaviti kot zabavno. Lahko pripravite tudi kakšne manjše nagrade (drsanje, obisk kopališča ali peka piškotov) kot motivacije, in s tem poskrbite, da bo otrok dogovorjene obveznosti zares opravil.

Povežite kot družina

Božič je čas, ko se družine ponovno povežejo. Ko uspemo za trenutek odložiti na stran obveznosti hitrega vsakdanjega tempa življenja in si vzeti čas za svoje najbližje. Da se ponovno srečamo, podružimo in povežemo. Čeprav statistični podatki kažejo, da se v tem času družinski konflikti pojavljajo pogosteje, poskrbite, da temu ne bo tako. Spustite spontane trenutke v svoj vsakdan; odpravite se na sprehod v naravo, na skupni nakup dobrot ali sestavin za peko in kuhanje; pripravite kosilo skupaj z otroci, odpravite se na drsanje, v gledališče, na koncert ali v kino. Specite piškote, okrasite smrečico in obiščite sorodnike, ki jih že nekaj časa niste videli. Povejte otroku svojo najljubšo otroško božično dogodivščino, naj on pove vam svojo. Prisluhnite drug drugemu in ne dovolite, da bo božična večerja edini obrok, h kateremu boste v teh počitnicah sedli kot družina.

Avtor: mam


Facebook