Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Zaprt ali odprt – večna dilema okoli straniščnega pokrova

Nekako je samoumevno, da po uporabi zapremo pokrov straniščne školjke. Zakaj? Morda zato, ker zato pač pokrovi so. Če je že tam, zakaj ga ne bi uporabili? Seveda pa niso vsi enakega mišljenja. Nekateri straniščni pokrov spregledajo, ga morda smatrajo kot naslonjalo ali ga pač že iz navade enostavno ignorirajo.

Ali ste kdaj razmišljali o tem?

Nekaj zanimivih razlogov, zakaj bi straniščni pokrov morali imeti zmeraj zaprt.

Bakterijska prha

Ko splaknete stranišče, nastane prava bakterijska meglica. Študije so pokazale, da lahko bakterije vskaič, ko splaknete stranišče, potujejo v zraku po več metrov stran, kar pomeni, da straniščne bakterije prekrijejo zobne ščetke (če jih nimate pospravljenih v omari), brisače, zavese za tuš ali ostale površine, ki so v bližini stranišča. Tudi sami se ob splakovanju ne morete izogniti prišici bakterij, kiv bližini. S tem, ko stojite v bližini, se tudi sami ne morete izgoniti oblaku bakterij. Zato pred splakovanjem obvezno zaprite straniščno školjko.

Varnost otrok

Na tržišču obstajajo toaletne ključavnice, ki preprečujejo, da bi majhni otroci odprli toaletno školjko. Kljub temu se dogajajo primeri, ko mojhni otroci padejo v straniščno školjko. Malček spleže na odprto straniščno školjko in se prevrne vanjo, ali vtakne vanjo glavo. Zato zaščitite majhne otroke in zapirajte pokrove.

Varnost hišnih ljubljenčkov

Hišni ljubljenčki imajo radi stranišča. Nekateri Še posebej. Hladno, svežo vodo, zanimiv vonj; skrivnosti vsebine velike porcelanaste sklede. Sanje domačih živali. Psi straniščno školjko pogosto zamenjajo za posodo z vodo, mački se zdi nadvse zabavno igranje z globokim vodnjakom stranišča. Vendar se z veseljem nad izvirnim igralnim prostorom po hiši skupaj s tačkami in smrčki prenašajo tudi bakterije. Prav tako je, če pijejo vodo iz straniščne školjke, škodljivo za zdravje živali in hkrati tudi za vas, saj se bo slej kot prej zgodilo, da vam bodo na lička ali usta stisnili lepljivi bakterijski cmooook.

Pokrov ni naslonjalo

Pokrov za stranišče je na straniščni školjki iz enega in edinega razloga: za zapiranje stranišščne školjke. Če ste straniščni pokrov slučajno zamenjali za udono naslonjalo v času opravljanja svoje potrebe, potem vedite, da je to zelo nezdravo. Pokrovi (kakršnikoli, tudi straniščni) niso namenjeni dekoraciji, namenjeni so zapiranju, ni naj tako ostane.

Feng Shui

Feng Shui v dobesednem prevodu pomeni: veter, voda.

Znan tudi kot geomantija, je starodavna kitajska znanost, ki temelji na naravni energiji ali chi-ju v našem okolju. Kraljica feng shuija je Lillian Too. Pogosto piše o moči vode in njeni učinkoviti uporabi. Lillian Too pravi, da morajo biti stranišča vedno zaprta, ker ima voda svojo moč. Najbrž v vašem domu ne želite spustiti energije po stranišču? Odprti straniščni pokrov bo skozi odplaknil tudi družinsko bogastvo, pravi. Ali je potrebno še kaj dodati?

Kaj storiti, ko stranišče nima pokrova

Javna stranišča, ki so ponavadi v majhnih in zaprtih prostorih, imajo izredno močan sistem izplakovanja in s tem tudi izpusta bakterij v zrak, vendar so velikokrat brez pokrovov. Ena stvar je, ko ste doma in se soočate s svojimi bakterijami, in že to najbrž po tem zapisu težko sprejmete. Še težje si je predstavljati, kaj vse na vas preži na javnih straniščih. Kako se torej zaščititi? Poskusite lahko tako, da pred splakovanjem odprete vrata, stisnete splakolavlnik (če je možno, z nogo), zaprete vsara in se od stranišča oddaljite.

Avtor: mam


Facebook