Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Zakaj se otroci ob mamah spremenijo v “male pošasti”?

Ste že kdaj opazili, da so vaši otroci nekako prijaznejši, ko vas ni v njihovi bližini? Ste tudi vi že kdaj slišali tisti neljubi stavek: »Dokler nisi prišla ti, je bilo vse vredu!« ali: »Ko smo sami, je tako priden, ko prideš ti, pa se vse spremeni.« in podobne? Najbrž ni mame, ki ne bi že kdaj slišala česa podobnega. In še res je. Splošno znano je, da se otroci ob mamah pogosto obnašajo najslabše. To potrjujejo številni psihologi, in pomembno je, da tudi vi veste, zakaj.

Zakaj se otroci ob mamah obnašajo najslabše

Če v družini ni kakšnih resnejših problemov, otroci vedo, da je dom njihovo varno zatočišče. Jasno jim je sicer, da če bodo vzeli kuhinjski nož in z njim tekali po hiši, lahko zaidejo v težave. Ali če bodo udarili mlajšega bratca ali sestrico, gotovo ne bodo dobili maminega odobravanja. Ampak, kot razumejo to, jim je še veliko bolj jasno, da bo dom zmeraj njihov varen pristanek. Vedo, da mamam lahko zaupajo. Da jih bodo imele rade, ne glede na vse, kar bodo storili narobe.

Mame otrokom predstavljajo varnost, trdno, kot orehova lupina

Ko so (majhni) otroci v šoli, porabijo ogromno energije, da ves čas nadzirajo svoje obnašanje in kontrolirajo impulzivnost. Potrebujejo torej veliko samokontrole, da se zmorejo toliko ur obnašati, kot je prav. Kot se od njih v šoli pričakuje. Upoštevati morajo pravila, kajti to je njihova naloga.

Ko pridejo domov, so kot steklenica gazirane pijače, ki smo jo, preden odvijemo pokrov, dobro pretresli. Ki komaj čaka, da eksplodira, ko začnemo odvijati pokrovček.

Vendar to ni jihova krivda. To, da lahko tako dolgo nadzirajo svoje vedenje, je za otroške možgane velik izziv.

In potem se prikaže mama. Oseba, ki ji zaupajo, za katero vedo, da jih ima rada, ne glede na vse. Tudi, če niso popolni. Končno se lahko sprostijo in zadihajo, in so lahko to, kar v resnici so. Srečni, glasni, utrujeni, nergavi, neurejeni.

Mama jih bo zmeraj imela rada – tudi, če se na njih ujezi. O tem so lahko prepričani.

Otrokom lahko pomagate tako, da jim, ko pridejo iz šole, daste nekaj časa in ji pustite, da so glasni, da tekajo naokrog, telovadijo in na primeren način sprostijo odvečno energijo, ki so jo kopičili vse odpoldne. To je za njih sprostitev. To je tako, kot bi počasi odvili pokrovček steklenice gazirane pijače, ne da bi ta pri tem zaradi tresenja le-ta eksplodirala.

Male domače pošasti

Ne glede na to, ali je vaš otrok v šoli ali v vrtcu popoln in se na obiskih, ko vas ni zraven, obnaša vzorno, se to s prihodom skozi domača vrata spremeni. Zlati, popolni in vzorni otroci postanejo male pošasti. Seveda lahko to jemljete kot poslabšanje in grdo obnašanje (kar v bistvu je). Lahko pa globoko vdihnete (ali dvakrat, trikrat oziroma desetkrat) in se spomnite, da so, ker ste odlična mama, vaši otroci z vami lahko to, kar v resnici so. Neobremenjeni, sproščeni in srečni.

Tolikokrat sem slišala, kako vljudni in pozorni, pa spoštljivi sta moji deklici, ko me ni zraven. Kako prisluhneta, kako pristopita na pomoč in kako lepo se obnašata. In zmeraj zelo težko verjamem, da se pogovarjamo o istih dveh »žvercah« - mojih najstnicah, ki doma kravžljata živce, ugovarjata, se prepirata in dokazujeta svoj prav. Ampak tako mora biti. Le tako si lahko zgradita svojo osebnost, najdeta svoje meje in se počutita varno, ko zapustita toplo gnezdo.

Če so torej vaši otroci prijaznejši, ki vas ni v bližini, bodite ponosni – to je zato, ker kot mama počnete stvari zelo prav. Svoje otroke ste naučili, kako se morajo obnašati. In še pomembneje – naučili ste jih, da ste ljubeča mama, ki jih bo zvečer položila v posteljo in jim s poljubom obljubila, da jih ima rada danes, jutri in za vedno. Ne glede na vse!

Avtor: mam


Facebook