Popolna družina: V družini nobena stvar ni samoumevna.
Kako se soočiti z nasveti ljudi, ki vedo o vzgoji vaših otrok več kot vi

Če imate otroke, ste že zagotovo prejeli vsaj nekaj nenaročenih (in nezaželjenih) nasvetov od tistih prijateljev ali družinskih članov, ki svojih otrok nimajo.

Ti ponavadi najbolje vedo, kako ravnati v vsaki situaciji, ki so ji priča ali jim jo, nič hudega sluteč, zaupamo v čisto sproščenem pogovoru. Takšni nasveti gredo ponavadi zelo težko mimo vas, in ničkolikokrat jih doživite kot osebni napad; na vas in na vaše otroke. Kljub temu, da velikokrat pridejo dobronamerno. In zato je takrat najbolje globoko vdihniti, sprejeti povedano po načelu selektivnega sluha in poskušati mirno izbrati odgovor, ki ne bo deloval dovolj zainteresirano, da bi odprl vrata sledečim (slabim) nasvetom, hkrati bo pa še zmeraj dovolj vljuden, da ne skrha prijateljskega odnosa.

Pomembno je poiskati način, da na takšne nasvete odgovorite v stilu, ki ne zvenijo, kot da ste že v naprej predali vso svojo osebno moč.

1. Bom premislil/a

Tudi če v resnici tega niti v sanjah ne nameravate storiti, je to eden vljudnejših načinov, kako se odzvati. Seveda skriva tudi pasti – kaj lahko se zgodi, da bo tisti, ki je svoje mnenje in nasvet delil z vami, v kratkem preveril, ali ste že premislili in boste morda upoštevali njegov/njen nasvet.

2. To je dobra ideja – bom videl/a, ali je prava zame

S takšnim odgovorom boste dali jasno vedeti, da samo zato, ker nekdo nekaj počne na določen način, to še ne pomeni, da je ta način pravi za vas. Kakršnakoli situacija že je predmet diskusije, bodite eksplicitni, da ne obstaja enotni scenarij, ki bi ustrezal vsem in vsakomur.

3. To je zagotovo zanimivo, ampak jaz bom raje storil/a na svoj način

Takšen nasvet je lahko zelo dobrodšel v primeru, ko nekdo od vas pričakuje takojšnje ukrepanje in spremembo. Če ne nameravate reagirati, lahko to jasno poveste na ta način.

4. Trenutno ne potrebujem nobenega nasveta

Naj si bo nasvet, kako malčka odvaditi od pleničk ali kdaj je čas, da svojemu najstniku prepoveste uporabo računalnika, vso pravico imate, da poveste, da vas njihovo mnenje ne zanima. Bodite stiktni in vztrajni, da bo sogovornik vedel, da vas kaj več ne zanima.

5. To nekako ni v skladu z mojimi vrednotami

Ko vas nekdo želi prepričati v nekaj, v kar ne verjamete, morate nedvoumno povedati, da je takšno prepričanje proti vašim vrednotam. Če ima ideja kakšen smisel, seveda to lahko priznate. Kot naprimer: »Ja, lahko bi otroka pustil/a, da na tleh trgovskega centra objokan buta z glavo ob tla, ampak je to proti mojim načelom.«

6. Tega ne bom storil/a

Včasih ljudje, ki vedo najmanj o vaši situaciji, menijo, da so najbolj relevantni za dajanje nasvetov. Ob kakšen zares slabem nasvetu morate biti odkriti in osebo jasno zavrniti. Ne sme vas biti strah pokazati nekomu, da njihovega mnenja o določenih stvareh ne sprejemate in ne cenite.

Pomembno: upoštevajte, od koga pride nasvet.

Preden se odločite, kako se boste odzvali na neželjeni nasvet, morate upoštevati tudi, od koga prihaja in v kakšnem odnosu ste s to osebo. Če je to tujec, ki ga ne boste nikoli več videli, ponudite vljuden odgovor in krenite dalje. Če jeto sodelavec, ki dnevno deli neželjene nasvete, boste nujno morali določiti trdno mejo. Včasih se je potrebno od ljudi, ki vam vztrajno vsiljujejo svoje modrosti, oddaljiti. Če vaši odgovori niso dovolj sporočilni, je včasih potrebno stike s takšnimi osebami omejiti.

Ob vsem pa bodite pozorni, da ne zavrnete vseh nasvetov kar avtomatsko. Samo zato, ker nasveta niste iskali, ne pomeni, da so vsi že a priori neuporabni. In nikar ne pozabite izraziti hvaležnosti, ko mimogrede naletite na nasvet, ki se je navsezadnje izkazal za koristnega.

Avtor: mam


Facebook